Δυσκολεύεται το παιδί σας να παράγει τους ήχους K και G; Οι ήχοι K και G πρέπει να κατακτηθούν από την ηλικία των 3 1/2. Συνήθως, ένα παιδί που έχει πρόβλημα με τα /k/ και /g/ θα αντικαταστήσει τους ήχους /t/ και /d/, αντίστοιχα. Προσπαθεί να παράγει τους ήχους με την άκρη της γλώσσας αντί για το πίσω μέρος της γλώσσας. Αυτά είναι αρκετά κοινά σφάλματα ήχου ομιλίας, αλλά ένα παιδί που έχει αυτές τις αντικαταστάσεις ήχου μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε αυτούς τους ήχους στο παιδί σας.

Για να παραχθούν τα /k/ και /g/, το πίσω κλειδαρασ μαρουσι μέρος της γλώσσας ανυψώνεται και πιέζεται στην οροφή του στόματος (μαλακή υπερώα), διακόπτοντας κάθε ροή αέρα. Η άκρη της γλώσσας είναι χαμηλωμένη. Στη συνέχεια, η γλώσσα πέφτει, επιτρέποντας στον αέρα που κρατήθηκε πίσω από τη γλώσσα να διαφύγει ξαφνικά. Το /k/ είναι άφωνο, παράγεται από τη ροή αέρα. Το /g/ παράγεται με τη φωνή “on”.

Συμβουλές:

1. Δείξτε τον ήχο μπροστά από έναν καθρέφτη. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ή ένα μπαστούνι για να αγγίξετε το πίσω μέρος της γλώσσας και τον μαλακό ουρανίσκο ή την οροφή του στόματος για να βοηθήσετε το παιδί να νιώσει πώς ακούγεται ο ήχος. (Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ενεργοποίηση του αντανακλαστικού φίμωσης καθώς το κάνετε αυτό.) Ζητήστε από το παιδί να βάλει το χέρι του, το χαρτί ή ένα φτερό κοντά στα χείλη για να νιώσει ή να δει τις εισπνοές αέρα.

2. Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει το μέρος της γλώσσας που πρέπει να σηκωθεί πιέζοντας προς τα κάτω το πίσω μέρος της γλώσσας με ένα κουτάλι, ενώ το παιδί προσπαθεί να σπρώξει προς τα πάνω στο κουτάλι.

3. Ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει να πει /t/ ενώ κρατάτε την άκρη της γλώσσας προς τα κάτω.

4. Παίξτε παιχνίδια ακρόασης για να βοηθήσετε το παιδί να εξασκηθεί στη διάκριση μεταξύ /t/ και /k/ ή μεταξύ /d/ και /g/. (“Αυτό είναι σκυλί;” “Είναι αυτό ένα γκογκ;”)

5. Μεγαλώστε τον ήχο στόχο κατά τη μοντελοποίησή του.

Βάλτε το παιδί σας να εξασκηθεί να φτιάχνει τα /k/ και /g/ μεμονωμένα έως ότου μπορεί να παράγει εύκολα τους ήχους. Στη συνέχεια εξασκηθείτε σε λέξεις που ξεκινούν με αυτούς τους ήχους. Όταν αυτό είναι εύκολο για το παιδί, βάλτε το να εξασκήσει τις λέξεις με τα /k/ και /g/ στη μέση και στο τέλος των λέξεων. Μόνο όταν το παιδί μπορεί να παράγει σωστά τους ήχους λάθους στις λέξεις, θα πρέπει να του ζητήσετε να παράγει σωστά τους ήχους σε προτάσεις.

Οι ήχοι /k/ και /g/ μπορεί να είναι δύσκολο να κατακτήσουν τα παιδιά. Εάν το παιδί σας συνεχίζει να δυσκολεύεται, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν λογοπαθολόγο για πρόσθετη βοήθεια.

Η Deborah M. Lott είναι λογοπαθολόγος που έχει εκδώσει τη σειρά βιβλίων Super Star Speech για να βοηθήσει τους γονείς να διορθώσουν τα λάθη άρθρωσης των παιδιών τους στο σπίτι.